Witajcie miłośnicy gotowania! Nie dajcie się długo namawiać i wpadnijcie do nas nauczyć się przygotować pyszne i zdrowe dania!

Zapraszamy każdego, tego co liznął już pracy w gastro, tego co potrafi już coś niecoś, miłośnika gotowania i każdego, kto chciałby nabyć kwalifikacje lub zmienić kwalifikacje albo rozwijać swoje kompetencje i pasje w kierunku zawodu kucharza.

Niezależnie od tego, czy posiadasz doświadczenie, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z kuchnią, Kurs Kucharz z pewnością spełni Twoje oczekiwania.

W trakcie kursu zapoznasz się z tajnikami pracy w profesjonalnej kuchni zarówno od strony teoretycznej, jak i praktycznej.

Termin rozpoczęcia kursu: 9 kwietnia (wtorek) 2024 r., godz. 16.00.

Miejsce kursu: Zakład Doskonalenia Zawodowego w Warszawie,

ul. Podwale 13.

Czas trwania: 100 godzin dydaktycznych.

Cena kursu - 3.200,00 zł/os.

Zajęcia teoretyczne odbywać się będą w sali wyposażonej w sprzęt audiowizualny i pomoce dydaktyczne zapewniające warunki do osiągnięcia wysokiego poziomu szkolenia.

Zajęcia praktyczne odbywać się w pracowni gastronomicznej wyposażonej w profesjonalny sprzęt gastronomiczny i samodzielne stanowiska dla uczestników do przygotowywania potraw.

Materiały dydaktyczne: materiały przygotowane przez wykładowcę, notatnik, długopis oraz produkty żywnościowe, dodatki, przyprawy do przygotowywania dań.

Kadra dydaktyczna: wykładowca o dużym doświadczeniu zawodowym – Szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem, juror wielu konkursów kulinarnych.

W programie szkolenia:

Zasady żywienia: znaczenie żywienia, składniki pokarmowe, zasady zapotrzebowania, układanie jadłospisów.

HACCP: omówienie aktów prawnych, ustawa o zdrowej żywności, źródła zanieczyszczenia żywności, zatrucia pokarmowe, zatrucia żywności chłodniczej, zasady identyfikacji żywności wprowadzonej do obrotu, praktyka higieniczna (GHP) Praktyka produkcyjna (GMP): zasady systemu HACCP.

Organizacja produkcji gastronomii: rodzaje zakładów gastronomicznych, zasady organizacji grup produktów, zasady obróbki wstępnej i cieplnej poszczególnych grup produktów, podział potraw i zastosowanie w żywieniu.

Towaroznawstwo: omówienie pojęć - towar, surowiec, produkt, półprodukt; obróbka technologiczna produktów zbożowych, nabiał i jaja; obróbka mięs, ryb, owoców morza i warzyw; dania z poszczególnych towarów.

Bhp: przepisy higieniczno – sanitarne w produkcji gastronomicznej, obsługa urządzeń.

Zajęcia praktyczne z zakresu gotowania: techniki sporządzania dań podstawowych, techniki sporządzania zup, przekąski, sporządzanie potraw z drobiu, sporządzanie potraw z ryb, potrawy z mięsa wieprzowego, desery, potrawy dietetyczne, kuchnie regionalne.

Zajęcia odbywać się będą: dwa - trzy razy w tygodniu (wtorki i czwartki), w godz. 16.00. - 20.00 i w co druga sobotę, w godz. 9.00-14.00, przez okres ok. 2,5 miesiąca.                      

Na zakończenie kursu otrzymacie Zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN.

Po ukończeniu szkolenia można podjąć pracę w restauracjach, jadłodajniach, stołówkach, barach, firmach cateringowych, hotelach i innych publicznych miejscach żywienia, na statkach, w pociągach i prywatnych domach. Można też założyć własną działalność gospodarczą. 

Ograniczona liczba miejsc ZAPISZ SIĘ JUŻ TERAZ !!!!

Szczegółowe informacje o szkoleniu można uzyskać pod nr tel. 22 831-83-48, lub tel. kom. 603-372-449.

ZAKŁAD DOSKONALENIA ZAWODOWEGO W WARSZAWIE
ul. Podwale 13, 00-252 Warszawa
e-mail: info@zdz.edu.pl
Centrala: tel. 22 831 00 81 Sekretariat: tel. 22 831 52 02
Polityka prywatności

© Zakład Doskonalenia Zawodowego w Warszawie 2023 - Kopiowanie strony zabronione

 

certyfikaty n

Używamy plików cookie

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.