Nauka w Technikum Usługowym Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Warszawie w ramach Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego T.15 Organizacja żywienia i usług trwa 1 rok. Zajęcia odbywają się w soboty  i niedziele co dwa tygodnie.

Egzamin potwierdzający kwalifikację odbywa się we wrześniu.

Po ukończeniu nauki  słuchacz m. in.:

  • dobiera zastawę stołową do ekspedycji potraw i napojów;
  • planuje posiłki oraz układa jadłospisy, przestrzegając zasad racjonalnego żywienia;
  • oblicza wartość energetyczną i odżywczą potraw;
  • rozróżnia zagrożenia zdrowotne wynikające z nieracjonalnego żywienia;
  • zna nowe trendy w żywieniu i alternatywne sposoby żywienia;
  • układa menu codzienne, okolicznościowe i na przyjęcia, z uwzględnieniem wartości odżywczej potraw;
  • sporządza kalkulację cen potraw i napojów;
  • przygotowuje oferty usług gastronomicznych i kalkuluje koszty tych usług;
  • planuje usługi gastronomiczne i dobiera metody i techniki obsługi do rodzaju usług gastronomicznych;
  • przygotowuje miejsca wykonania usług gastronomicznych,  dobiera odpowiednie urządzenia i sprzęt oraz zastawę i bieliznę stołową.

Po ukończeniu nauki słuchacz posiada te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza, a ponadto planuje, organizuje i wykonuje usługi związane z gastronomią,  może więc znaleźć zatrudnienie w restauracjach, kawiarniach, barach, hotelach, zajazdach, sanatoriach, domach wypoczynkowych, jadłodajniach, stołówkach. Jest także przygotowany do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

Podczas nauki słuchacze, oprócz realizacji zajęć obowiązkowych, wynikających z programu nauczania,  uczestniczą w warsztatach i pokazach organizowanych w restauracjach przez kucharzy z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni WACS - World Association of Chefs Societies. Tematyka warsztatów obejmuje m. in. nowoczesną aranżację potraw na talerzu, przygotowanie potraw wegetariańskich i fit, gotowanie zgodne z zasadą Slow Food, kuchnię fusion i elementy kuchni molekularnej, przygotowanie mięs, ryb i warzyw metodą sous vide.

Zajęcia prowadzą praktycy w zawodzie.

ZAKŁAD DOSKONALENIA ZAWODOWEGO W WARSZAWIE
ul. Podwale 13, 00-252 Warszawa
e-mail: info@zdz.edu.pl
Centrala: tel. 22 831 00 81 Sekretariat: tel. 22 831 52 02
Polityka prywatności

© Zakład Doskonalenia Zawodowego w Warszawie 2023 - Kopiowanie strony zabronione

 

certyfikaty n

Używamy plików cookie

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.