| Cel | przyuczenie do zawodu kasjera sklepowego, uzupełnienie wiedzy do kursów handlowych |
| Czas trwania | 30 - 40 godzin |
| Wymagania | wykształcenie zawodowe |
| Zakres | kultura wykonywania zawodu, zasady organizacji pracy kasjera i odpowiedzialności materialnej, kody kreskowe, podatek od wartości dodanej, budowę elektronicznych kas sklepowych, ćwiczenia z wykorzystaniem kasy fiskalnej. Może być samodzielną jednostką kursową lub modułem uzupełniającym |
| Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia | zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN |
| Miejsce szkolenia |
| Cel | przekazanie słuchaczom wiadomości oraz przyuczenie w zakresie niezbędnym do wykonywania pracy na stanowisku kasjer fakturzysta, uzupełnienie wiedzy do kursów administracyjno-biurowych |
| Czas trwania | 50 godzin |
| Wymagania | wykształcenie zawodowe |
| Zakres | organizacja pracy kasjera, odpowiedzialność materialna, kultura zawodu, środowisko Windows, edytor tekstu Word, arkusz kalkulacyjny Excel, podstawy Internetu, komputerowe programy fakturujące, m.in. Symfonia. Może być samodzielną jednostką kursową lub modułem uzupełniającym |
| Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia | zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN |
| Miejsce szkolenia |
| Cel | przyuczenie do pracy w charakterze sprzedawcy |
| Czas trwania | 90 godzin |
| Wymagania | minimum wykształcenie zawodowe |
| Zakres | podatek VAT, etykę w zawodzie, obsługę kas fiskalnych, kody kreskowe, ćwiczenia na kasach sklepowych, organizację pracy i odpowiedzialność materialna, reklamę i marketing, towaroznawstwo, profesjonalną obsługę klienta, obsługę komputera, zarządzanie obrotem, podstawowe zasady GHP i GMP Istnieje możliwość rozszerzenia kursu o dodatkowe moduły: * fakturowanie * zasady dobrej praktyki higienicznej (GHP) i praktyki produkcyjnej (GMP) |
| Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia | zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN |
| Miejsce szkolenia |

